Det kan være svært at afgøre præcis hvad dine smykker i din smykkesamling er lavet af. Smykker produceres nemlig i mange forskellige slags metaller, men vidste du, at du nemt og hurtigt kan finde ud af, hvad dine smykker er lavet af? Og vil du vide hvad der afslører, om dine smykker er ægte? Vi har lavet en guide til dig, så du uden besvær kan finde frem til hvad dine smykkerne i dit smykkeskrin består af, og hvad der gemmer sig bag tal og symboler i dine smykker.
Hvad du skal se efter i dine smykker?
Når du kigger på dine smykker med formålet at determinere deres ægthed, kan du med fordel fokusere på de små stempler på smykkernes inderside. Disse stempler kan give mange vigtige informationer og kan indikere om smykket er ægte, hvilket gør dem til et oplagt sted at starte.
Er smykket ægte, vil der altid være to stempler. Disse to stempler kalder man et mesterstempel og et stempel som viser metallets renhed. Det førstnævnte mesterstempel fortæller hvilken guldsmed, der står bag smykket, og dette kan gøre prisen højere, alt efter hvor kendt det navn, der har lavet smykket er. Det andet stempel består af tal som determinerer metallets renhed (også kaldt lødighed), altså hvor meget rent guld der er anvendt i det pågældende smykke.
Identificer tallene i dine smykker
Hvis du ønsker at identificere hvilket materiale dine smykker er lavet af, skal du kigge efter et lille nummer som er stemplet inden i smykket. Dette nummer kan benyttes til at klarlægge, om dine smykker af sølv eller guld samt hvor mange karat smykket indeholder.
Vend og drej derfor dit smykke for at finde placeringen af tallet, så du kan finde ud af hvilke metaller det er lavet af.
Men hvad betyder tallene?
Guld
333 = 8 karat guld
Dette tal betyder, at smykket er fremstillet af 8 karat guld. Det vil sige, at renligheden er 333/1000 eller 33,3%. Oftest er det resterende materiale i disse smykker lavet af sølv og kobber.
585 = 14 karat guld
Ovenstående tal er betegnelsen for 14 karat guld, hvor renligheden er 585/1000 eller 58,5%. Her er det resterende materiale, igen, oftest af sølv eller kobber.
750 = 18 karat guld
Siger stemplet 750 betyder det, at smykket er af 18 karat guld, hvor renligheden derfor er 750/1000 altså 75%. Ved 18 karat begynder mængden af guld at vise sig i smykkets farve og det vil oftest fremstå med et større guldskær end både 8 og 14 karat.
916 = 22 karat guld
Dette stempel betyder 22 karat guld. Her er renligheden 916/1000 hvilket svarer til 91,6%.
999 = 24 karat guld
Når et stempel har tallet 999 er det 24 karat også kaldet finguld. Her taler man om det pureste guld, hvor renligheden er 999/1000 eller 99,9%. Denne karat har ligeledes en flot gul farve og er samtidig meget tungere.
Blandt de oplistede er 8, 14 og 18 karat de mest brugte karat i Danmark, men du kan også sagtens støde på andre karatangivelser, blandt andet hvis du har et smykke fra udlandet. Her bruger nogle lande 9, 10, 19, 20 og 21 karat.
Sølv
925 = Sterling sølv
Dette tal er stemplet i smykker, som er fremstillet af sterling sølv. Tallet betyder, at der er 925 dele sølv ud af 1000 dele, hvilket svarer til 92,5% ægte sølv. I sølvsmykker vil dette tal oftest være at finde, da metallet er meget udbredt i smykkeindustrien, blandt andet på grund af metallets allergivenhed.
Bogstaver i dine smykker
Smykker som er produceret i Danmark med en vis størrelse og vægt er lovpligtigt bundet til at have et mesterstempel også kaldet navnestempel samt et talstempel som afgør renlighed/ lødigheden.
Et navnestempel, som består af bogstaver, er en indikator for, hvem der har produceret smykket. Hvis du ønsker at vide hvem der har fremstillet dit smykke, kan du slå navnestemplet op i ædelmetalkontrollen. Her er det muligt både at finde navnet på producenten af smykket samt hvilket årstal stemplet er lavet i.